Reklama

Z naszej kuchni

Mięso z indyka smaczne, lekkostrawne, zdrowe

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dietetycy zalecają, by mięso z indyka w miarę często gościło na naszych stołach - jest smaczne, lekkostrawne i zdrowe.

Filety z indyka panierowane - przepis na 4 porcje

4 niezbyt grube (do 1 cm) plastry z piersi indyka - ok. 40 dag, sok z cytryny, 2 jajka, mąka ziemniaczana, płatki migdałowe, sól, oliwa do smażenia, kilka wiórków zmrożonego masła.

Plastry mięsa rozkładamy na stolnicy, lekko rozbijamy kantem dłoni (tłuczka nie używamy, może poprzecinać delikatne włókna mięsa), kropimy obficie sokiem z cytryny, delikatnie oprószamy solą - odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Jajka ubijamy widelcem, aż się lekko spienią. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Każdy płat mięsa panierujemy w mące ziemniaczanej, jajku i płatkach migdałowych, mocno przyciskając z obu stron, by płatki obficie przywarły. Smażymy bezpośrednio po przygotowaniu, rumieniąc z obu stron nie krócej jak 4-5 min z każdej strony. Usmażone filety przekładamy na wygrzany półmisek, kładziemy wiórek masła i trzymamy w cieple nie dłużej niż 5 min - by mięso "doszło".
Podajemy z ziemniakami pureMe, z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub z grubym makaronem i sałatką ze świeżych owoców.

Fileciki z indyka w cieście - przepis na 4 porcje

4 cienkie plastry mięsa z indyka, ukrojone z piersi, 4 jajka, 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka roztartych w dłoniach, lubianych ziół, np. ziół prowansalskich, sok z cytryny, olej do smażenia.
Płaty mięsa rozbijamy kantem dłoni (nie używamy tłuczka, by nie poprzecinać delikatnych włókien) - każdy płat kroimy na połowę, lekko solimy, kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Ciasto: Żółtka ubijamy z mlekiem, gdy masa się spieni i składniki dokładnie połączą, dodajemy - siejąc przez sito - mąkę, sól. Ciasto ubijamy. Do wyrobionego dodajemy przesiane zioła i pianę ubitą z białek.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tzw. duży tłuszcz. Przygotowane, lekko wychłodzone filety zanurzamy w cieście i od razu obsmażamy, rumieniąc każdą ze stron nie krócej jak 3-4 min.
Podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i sezonowej, delikatnej w smaku surówki. Najsmaczniejsze bez innych dodatków - tylko z zestawem kilku surówek, np. zielonej sałaty w sosie śmietanowym, surówki z marchewki z ananasami i smażonymi borówkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmiany kapłanów 2025 r.

2025-05-19 08:45

[ TEMATY ]

zmiany księży

zmiany personalne

zmiany kapłanów

Karol Porwich/Niedziela

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.
CZYTAJ DALEJ

Nie smuć się, On zmartwychwstał dla Ciebie i żyje w Tobie!

2025-04-29 11:49

[ TEMATY ]

Ewangelia

maj

rozważanie

ks. Mariusz Słupczyński

Adobe Stock

Rozważanie do Ewangelii J 16,16-20

Czytania liturgiczne na 29 maja 2025;
CZYTAJ DALEJ

XXIX Spotkanie Młodych Lednica 2000 - 7 czerwca pod hasłem „Zawsze w górę!”

2025-05-29 14:14

[ TEMATY ]

Lednica 2000

Karol Porwich/Niedziela

„Zawsze w górę!” - to hasło XXIX Spotkania Młodych na Lednicy. Nawiązuje ono do postaci i nauczania przyszłego świętego bł. Pier Giorgio Frassatiego, tercjarza dominikańskiego, który będzie towarzyszył młodym na Polach Lednickich. Modlitewne spotkanie, którego pomysłodawcą był o. Jan Góra OP, pierwszy duszpasterz Lednicy, odbędzie się w sobotę 7 czerwca.

O szczegółach wydarzenia mówili jego organizatorzy podczas konferencji prasowej w Sekretariacie Episkopatu Polski w Warszawie.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję